Kuchnia

Murzynek z owocami (Monsieur cuisine)

Cześć! Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na murzynka z owocami do wykonania w “lidlomixie” 😉

Składniki:

Mąka – 400 g

Masło lub margaryna – 200 g

Oliwa lub olej – 3 łyżki

Cukier – 300 g

Jajka – 5 sztuk

Kakao ciemne – 3 łyżki

Woda – 1/3 szklanki (około 70 ml)

Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Banany, jabłka lub gruszki – 2-3 sztuki

Tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy

Przygotowanie:

Margarynę lub masło, oliwę, cukier, kakao i wodę włożyć do misy i mieszać na ustawieniach własnych (60 stopni, 5 minut, szybkość 2, w prawo). Dodać 5 żółtek (białka zostawić do ubicia piany). Wymieszać przez około 2 minuty, prędkość 2, w prawo. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać (5 minut, prędkość 2, w prawo). Ubić pianę z białek i dodać ją do masy. Wymieszać (3 minuty, prędkość 1, w lewo). Przemieszać wszystko kopystką i jeszcze raz ustawić mieszanie (3 minuty, prędkość 1, w lewo). Można jeszcze raz przemieszać wszystko kopystką, żeby się ładnie połączyło. Formę do pieczenia posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, pokroić wybrane owoce w plasterki lub cząstki. Wylać ciasto do formy, poukładać owoce (można je delikatnie powciskać). Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto można również zrobić bez owoców, wtedy pieczemy je jakieś 15 minut krócej.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *