
Murzynek z owocami (Monsieur cuisine)
Cześć! Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na murzynka z owocami do wykonania w “lidlomixie” 😉
Składniki:
Mąka – 400 g
Masło lub margaryna – 200 g
Cukier – 300 g
Jajka – 5 sztuk
Kakao ciemne – 3 łyżki
Woda – 1/3 szklanki (około 70 ml)
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Banany, jabłka lub gruszki – 2-3 sztuki
Tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy
Przygotowanie:
Margarynę lub masło, oliwę, cukier, kakao i wodę włożyć do misy i mieszać na ustawieniach własnych (60 stopni, 5 minut, szybkość 2, w prawo). Dodać 5 żółtek (białka zostawić do ubicia piany). Wymieszać przez około 2 minuty, prędkość 2, w prawo. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać (5 minut, prędkość 2, w prawo). Ubić pianę z białek i dodać ją do masy. Wymieszać (3 minuty, prędkość 1, w lewo). Przemieszać wszystko kopystką i jeszcze raz ustawić mieszanie (3 minuty, prędkość 1, w lewo). Można jeszcze raz przemieszać wszystko kopystką, żeby się ładnie połączyło. Formę do pieczenia posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, pokroić wybrane owoce w plasterki lub cząstki. Wylać ciasto do formy, poukładać owoce (można je delikatnie powciskać). Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto można również zrobić bez owoców, wtedy pieczemy je jakieś 15 minut krócej.
Smacznego!



W co zagrać?
Zobacz również

Jak suszyć grzyby? Co można zrobić z grzybów?
2022-10-11
Cześć!
2022-10-02