Kuchnia

Niezastąpiony pomocnik

Od zawsze uwielbiałam piec. Ciasta, babeczki czy pieczywo nie sprawiało mi żadnego problemu a nieskromnie mówiąc, przy okazji jestem mistrzynią ciasta drożdżowego. Gotować też lubię ale nie sprawia mi to takiej przyjemności jak pieczenie i aż wstyd się przyznać… ale nigdy nie umiałam gotować zup. Nawet zwykły rosół nie wychodził mimo wielkich chęci i starań.

Przez długi czas suszyłam mężowi głowę że fajnie byłoby mieć coś co pomoże mi w gotowaniu i ułatwi mi życie. I w końcu się udało! Od miesiąca jestem szczęśliwą posiadaczką “Lidlomixa” (czyli Monsieur Cuisine Smart – Lidlowski odpowiednik Thermomixa).

I tak oto powstał przepyszny rwany chlebek z masłem czosnkowym. Poniżej podaję przepis, zmieniony przeze mnie:

Masło czosnkowe:

1-2 szalotki

6 ząbków czosnku (według uznania – może być więcej lub mniej)

90g masła

Łyżeczka musztardy

30ml oleju (lub oliwy)

¼ łyżeczki pieprzu

¼ łyżeczki soli

2 łyżeczki suszonego oregano

Ciasto na chleb:

600g mąki

Około 40g drożdży

½ łyżeczki cukru

1½ łyżeczki soli

50ml oleju (lub oliwy)

Dodatkowo:

Mąka do posypania stolnicy

2 łyżki mleka albo śmietany

Wykonanie:

Obrać szalotkę i ząbki czosnku. Do pojemnika miksującego włożyć szalotki z czosnkiem. Rozdrabniać wszystko (z zatkniętą miarką) 6 sekund/prędkość 6, zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać oregano, masło, musztardę, olej, pieprz i sól. Mieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 3. Masło ziołowe przełożyć do innego naczynia. Starannie umyć pojemnik. Wszystkie składniki ciasta oraz 300 ml wody zagniatać w pojemniku (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program knead/2 minuty. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na wielkość blachy do pieczenia, posmarować masłem ziołowym i pokroić na pasy szerokości formy keksowej. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Pasy ciasta złożyć w harmonijkę i jeden za drugim umieścić w formie. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C. Posmarować chleb mlekiem albo ­śmietaną. Piec 25 minut.

Tak wygląda chlebek po upieczeniu:

Jest naprawdę przepyszny, chrupiący na zewnątrz i puszysty w środku 🙂

Oryginalny przepis znajduje się tutaj: https://fr.monsieur-cuisine.com/pl/recipe/rwany-chleb-z-maslem-ziolowym-2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *